nedeľa 27. marca 2011

Chemická kinetika-katalyzátory

Chemická kinetika študuje rýchlosť chemických reakcií a jej závislosť od niektorých činiteľov. Napr. bez pozitívneho katalyzátora by sme nemohli uskutočniť pokusy HORIACI CUKOR a FARAÓNOVÉ HADY.
Čakám na Vaše komentáre po prehliadke animácií o katalyzátoroch z PLANÉTY VEDOMOSTI.

9 komentárov:

  1. Katalytické konventory hovoria o význame katalyzátorov v automobilovom priemysle, o tuhých katalyzátoroch. Moderné auta tankujú bezolovnatý benzín a ich výfukové systémy sú vybavené katalytickým konventorom, ktorý čistí výfukové plyny. Katalyzátor je zmes kovov - paládium, platina, ródium. Toxické plyny CO, NO sa zmenia na neškodný CO2 a N2. Stojí zato pozrieť si celú animáciu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Animáciu "katalyzátory v priemysle" a " kovy ako kalatalyzátor" som si pozrel niekoľkokrát. To ma zaujalo. Väčšinou sme spomínali platinu ako katalyzátor. Tých kovov je však oveľa viac.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Praktické veci som sa dozvedela v ukážke Použitie inhibítorov- o účinkoch antioxidatov.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. V náhľade Heterogénny katalyzátor sa spomína inhibítor, ktorý má deštrukčné účinky, spomaľuje chemickú reakciu. Aj v ďalších animáciách sú informácie o inhibítoroch. S tým súvisí aj ochrana kovov pred koróziou.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Biochemické procesy sú tiež chemické reakcie a sú urýchľované katalyzátormi-enzýnmi.K biokatalyzátorom, ktoré usmerňujú chemické reakcie v živých organizmoch patria i vitamíny a hormóny.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dozvedám sa o inhibítoroch ako liekoch,napr. o aspiríne.Inhibítory spomaľujú,až zastavujú niektoré neželané procesy.Sú to negatívne katalyzátory.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ako fungujú katalyzátory som sa presvdčil pri rozklade H2O2.Katalyzátor MnO2 proces uvoľnenia kyslíka urýchľuje, aj keďˇsa počas reakcie nezmení.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dozvedel som sa o heterogénnej a homogénnej katalýze, o rôznych katalyzátoroch-MnO2, Fe2O3, H2SO4, platine, tiež o enzýmoch, inhibítoroch a o priebehu reakcií účinkom katalyzátorov.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Prezrela som vela videi, aj ked priznam, ze veci, ktore uz podla nazvu su velmi odborne, som vynechavala. Radsej mam pokusy, ktore su mi blizke a ktore su na tomto blogu.Dufam, ze ma nesklamete a budu dalsie.

    OdpovedaťOdstrániť