nedeľa 19. júna 2011

Korálový útes

Pred prázdninami si pripravíme korálový útes.

3 komentáre:

  1. V 1.skupine sme mali nájsť iné soli, ktoré by vytvorili farebný korál. Za celú skupinu sme spísali tento zoznam:
    síran hlinitý-biely korál
    chlorid železnatý-svetlozelený
    dvojchroman draselný-oranžovo-červený
    síran manganatý-ružový
    síran kobaltnatý-červeno-hnedý
    síran nikelnatý-zelený
    Fyzikálne vlastnosti, hlavne farbu týchto solí sme vyčítali z Karty bezpečnostných údajov na internete.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. 2.skupina mala zistiť informácie o vodnom skle. Čo sme spoločne zistili?
    Že vodné sklo je bezfarebný vodný roztok kremičitanu sodného, je to dvojzložkové sklo. Patrí medzi koloidné-nepravé roztoky.
    Príčinou samovoľného tuhnutia zmesi obsahujúcej vodné sklo je strata vody. Preto má široké použitie- ako spojivo-napr. pre zlievárenské pieskové formy, do šamotu,do tmelov,pre ochranné a spevňujúce nátery stavebných hmôt,impregnáciu papiera a tkanín, prímes do betónu pre zvýšenie vodotesnosti, na nátery spodnej stavby.Používa sa aj na impregnáciu kulís a opony v divadle proti ohňu. Niekedy sa vodným sklom konzervovali vajcia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. 3.skupina odpovedá a snaží sa vysvetliť princíp konzervovania vajec vo vodnom skle-VS:Vajíčko je pokryté škrupinou s drobnými pórami. Vodný roztok VS sa dostane do pórov a účinkom CO2 z neho vylučuje nerozpustný kremičitan vápenatý.Póry sa zapchajú,zamedzí sa úniku plynov z vajíčka, takže sa vajce nemôže kaziť.
    Na nakladanie vajec sa používa (používal) roztok VS v pomere 1:9. 1 diel VS sa zmieša s 9 dielmi prevarenej vody za studena.Do 5l nádoby sa naleje 2,5l zmesi.
    Ešte jedno zistenie-Vajcia konzervované sa označujú písmenom K v štvoruholníku.Nesmú sa variť,lebo popraskajú.Pred spracovaním ich treba dôkladne umyť.

    OdpovedaťOdstrániť